Produksjon og omsetning av avløpsslam
Produsenter og forhandlere av avløpsslam må informere mottakerkommunen om hvem som mottar slammet, inkludert navn, adresse og mengde som er levert.
Lagring av organisk gjødsel
Gjødsel som inneholder mer enn 25 % tørrstoff og som brytes ned under lagring, kan lagres direkte på bakken, men det må tas forholdsregler for å skjerme mot overflatevann. Kommunen kan også stille krav om beskyttelse mot nedbør.
For husdyrgjødsel må lagerkapasiteten være tilstrekkelig, og ved bygging, utvidelse eller oppgradering av lagre må kommunen godkjenne planene på forhånd. Lageret kan ikke tas i bruk før det er kontrollert og godkjent. Bedriften er også ansvarlig for jevnlige kontroller for å sikre at anlegget er tett og fungerer som det skal.
Silopressaft må samles opp og lagres på en måte som hindrer forurensning. Ved nybygg eller endringer på siloanlegg må de tekniske retningslinjene fra Landbruksdepartementet følges, og kommunen må godkjenne anlegget før det tas i bruk.
Tidspunkt for spredning av gjødsel
Gjødsel av organisk opprinnelse skal spres i vekstsesongen, og senest innen 1. september. Spredning er ikke tillatt mellom 15. februar og 1. november, og det er forbudt å spre på snødekket eller frossen jord.
Basert på lokale klima- eller vannkvalitetsforhold kan kommunen gi utsettelse til 1. oktober, men ikke lenger enn det. Kommunen kan også forby spredning i hele eller deler av perioden fra 1. september til 1. november dersom det er risiko for alvorlig forurensning.
Bruk av husdyrgjødsel
Husdyrgjødsel kan kun spres på godkjent areal. Kommunen kan godkjenne andre arealer etter søknad, men utmarksarealer kan ikke godkjennes som spredeareal.
Bruk av avløpsslam
Produkter som inneholder avløpsslam kan ikke spres på arealer hvor det dyrkes grønnsaker, poteter, bær eller frukt. Etter at slam er spredt, må det gå minst tre år før slike vekster kan dyrkes der igjen.
Ved bruk av avløpsslamprodukter må bedriften sende en melding til kommunen minst to uker før første levering. Meldingen skal inkludere vurderinger av jordbruksmessige, miljømessige, sikkerhets- og helsemessige forhold, samt informasjon om mengde, sammensetning, areal og eventuelle jordanalyser. Kommunen skal forelegge meldingen for medisinskfaglig rådgiver for vurdering.
Hvis det oppdages brudd på forskriften, kan kommunen kreve at nødvendige tiltak iverksettes i henhold til folkehelseloven § 14.