Du er her: Hjem Politikk

Eget museum åpnet og samarbeidsavtale underskrevet.i Slovakia

På besøk i Pater Hells hjemkommune

 

Avtale om Pater Hell i Stiavnicke Bane

  1 / 0 
 


Vardø kommune var invitert til åpningen av museum for Pater Hell i hans fødeby Stiavnicke Bane i Slovakia. Vardøhus Museumsforening var representert ved styreleder Arnt Bjarne Aronsen. Pater Maximiliam Hell var den som ved å observere Venuspassasjen på solskiven 4. juni1769 kunne måle jordens nøyaktige avstand til solen. Dette gjorde han i Vardø og derfor er disse to stedene knyttet sammen i den historiske hendelsen.

Samtidig hadde Vardø videregående skole utveksling gjennom EØS-program med prosjektleder Leif Haughom, lærer Gunnar Sørensen og elevene Iris Støme, Hedda Lorentzen og Oda Vislie.

Som ordfører holdt jeg innlegg ved en åpningskonferanse for museet og det samme gjorde Vardøhus Museumsforening. Vi presenterte Vardø generelt og beskrev den perioden som Pater Hell og hans assistent Janos Sajnovic bodde og arbeidet på Valen - der rådhuset står i dag. Under åpningen av museet underskrev Vardø kommune og Stiavnicke Bane en samarbeidsavtale om gjensidig utveksling av kunnskap knyttet til Pater Hell og hans virke.

Ordføreren fikk også plante et tre på grunnskolen som bærer Pater Hells navn i forbindelse med deres naturpark. Denne skolen i Stiavnicke har spesialisert seg på trening av fugler til jakt og Vardøværingene fikk være med på en oppvisning og dressur, mate fugler og se hele naturparken deres. De trener falker, ørn og ugler - og deltar i ulike konkurranser for fuglene. Elevene våre holdt også foredrag for slovakiske elever om Vardø, vår skole og sjøfuglelivet i arktiske strøk. Stiavnicke er en gruveby og det ble også anledning til å gå ned i en gruvegang til et spesielt minnested som er særlig viktig for byene omkring.

På hjemturen hadde vi sammen med ordføreren i Stiavnicke Bane møte med den norske ambassadøren i Slovakia, Inga Magistad der vi snakket om museumet og det samarbeid vi er i ferd med å inngå. EØs-avtalen åpner for at Slovakiske kommuner kan få midler både til å reise til Norge og få besøk fra oss slik at dette kan være noe som flere elever og voksne i Vardø kan komme til å nyte godt av i fremtiden.

Tips en venn  Skriv ut