Du er her: Hjem Nyheter

Høring om lokal forskrift om tilsyn i brannobjekt i Vardø kommune

Vardø kommune ønsker innbyggernes synspunkter på ny lokal forskrift om tilsyn i brannobjekt. Forskriften legges ut til offentlig ettersyn.

Vardø brann og redningskorps

Bakgrunn

I den nye forskriften om brannforebygging som trådte i kraft 01.01.2016, legges det vekt på at kommunen skal kartlegge sannsynligheten for brann og de konsekvenser brann kan få. Ut ifra kartleggingen skal kommunen innrette det brannforebyggende arbeidet mest mulig målrettet og effektivt. I tidligere regelverk har det vært normative krav tilhørende forskriften om tilsyn i særskilte brannobjekter som la beslag på mye av ressursene i det brannforebyggende arbeidet.

Det er nå større krav om at kommunen utvikler brannforebyggende fagfelt og ta mer ansvar innom feltet, samt gi mer ressurser mot andre målgrupper og områder enn særskilte brannobjekter.

Om kommunens adgang til å føre tilsyn med brannobjekter

Tilsyn i brannobjekt som et tillegg til tilsyn i byggesak vil i en del tilfeller bli et nødvendig og effektivt verktøy for kommunen for å håndheve krav i henhold til lovverk og forskrift, dette ovenfor eiere og brukere av bygninger som vil gi anledning til et tryggere samfunn.

For registrerte særskilte brannobjekter har kommunen hjemmel i brann og eksplosjonsvernlovens §13 til å gjennomføre tilsyn etter at brannobjektet er blitt registrert etter politisk vedtak i utvalgs komite teknisk, plan, kultur og næring.

For at kommunen som ikke har en stedfestet lokal forskrift må det fattes et enkeltvedtak i hvert enkelt tilfelle slik at det skal kunne føres tilsyn i andre brannobjekter. Dersom kommunen vedtar en lokal forskrift etter brann- og eksplosjonsvernlovens §13 fjerde ledd kan saksframgangen dermed bli mye enklere og som sådan kan spare liv.

Lokal forskrift om tilsyn i brannobjekt

Forslaget til lokal forskrift om tilsyn i brannobjekt medfører at det brannforebyggende arbeidet til kommunen kan gjennomføres mer målrettet og effektivt. Forskriften legger til rette for en raskere registrering, gjennomføring og oppfølging av tilsyn i brannobjekter som ikke er registrert som særskilte brannobjekter.

Uttalelse til høringen kan sendes til Vardø Kommune, postmottak@vardo.kommune.no eller via posten til postbok 292, 9951 Vardø innen 01.03.2019

Ved uttallelse i denne sak, vennligst referer til saksnummer 17/00502.

VEDLEGG

Forslag om lokal forskrift om tilsyn i brannobjekt i Vardø kommune

 

Tips en venn  Skriv ut